Ελληνόφωνο σχολείο του Λαβάλ τίμησε τον Γιάννη Ρίτσο

Ελληνόφωνο σχολείο του Λαβάλ τίμησε τον Γιάννη Ρίτσο

Τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο τίμησε η Ε’ Δημοτικού του Ελληνόφωνου Σχολείου «Δημοσθένης» του Λαβάλ, με πρωτοβουλία της δασκάλας των Ελληνικών Ευαγγελίας Τσαλκίδου, η οποία κάλεσε τη συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη να μιλήσει στα παιδιά για την ποίηση και την πεζογραφία με αφορμή το «Έτος Ρίτσου». Οι μαθητές του Ελληνόφωνου Σχολείου «Δημοσθένης» απήγγειλαν εν χορώ ένα από τα λιανοτράγουδα, ενώ η συγγραφέας ερμήνευσε αποσπάσματα από την «Εαρινή Συμφωνία» του μεγάλου Έλληνα ποιητή.
Τα παιδιά στη συνέχεια απηύθυναν ερωτήσεις στην Ιουστίνη Φραγκούλη περί της ίδιας της συγγραφικής δραστηριότητας. Εκείνη μίλησε αναλυτικά για την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στην ποίηση και την πεζογραφία, καθώς και για τα ποικίλα είδη του πεζού λόγου (βιογραφία, διήγημα, μυθιστόρημα, πραγματεία, ταξιδιωτικές εντυπώσεις), προκειμένου να ικανοποιήσει το ενδιαφέρον των ιδιαίτερα καλλιεργημένων μαθητών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ώρα της παρουσίασης έκλεισε με ερωτήσεις της συγγραφέως προς τα παιδιά περί τη λογοτεχνία , όπως ποιος είναι ο ποιητής της «Ρωμιοσύνης», ποιοι Έλληνες ποιητές έχουν κερδίσει Νόμπελ, ποιος είναι ο ποιητής του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»; Οι μαθητές απάντησαν σωστά και κέρδισαν λογοτεχνικά βιβλία που πρόσφερε η συγγραφέας. Την όλη εκδήλωση παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο συντονιστής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας στο Προξενείο Ηλίας Παπαρούνας, ο οποίος εξέφρασε το θαυμασμό του για τις γνώσεις των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου «Δημοσθένης» περί την ελληνική λογοτεχνία. Τελικά οι μεγάλοι παρατηρώντας τους διψασμένους για την ελληνική παιδεία μαθητές συμφώνησαν… Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις!

NO COMMENTS

Leave a Reply