Καναδάς: Επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου από ομογενείς

Καναδάς: Επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου από ομογενείς

CF44993EA5BD4A1F02FD67B91F08B84C

Πλημμύρισε από γαλανόλευκες η λεωφόρος Ντάνφορθ, στο Τορόντο στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, παρουσία χιλιάδων Ελλήλων, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας Αλέξανδρου Ιωαννίδη, της Πρωθυπουργού του Οντάριο Κάθλιν Γουίν, και άλλων επισήμων.

Παιδιά και μεγάλοι παρήλασαν με ενθουσιασμό, κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό παρά το τσουχτερό κρύο, ενώ η κατάθεση στεφάνου, έγινε στο μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τα καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα, περίπου 15.000 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην Ελληνοκρατούμενη λεωφόρο Ντάνφορθ, κρατώντας τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά, και φωνάζοντας συνθήματα, “Ζήτω η Ελλάδα”, “Ζήτω η 25η Μαρτίου”, “Ζήτω η Κύπρος”.

Στην παρέλαση συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, τα Ελληνικά σχολεία, αλλά και εθνικοτοπικοί σύλλογοι. Είχε προηγηθεί η δοξολογία στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου.

Σημειώνεται ότι, οι γιορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το γκαλά της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, το Σάββατο το βράδυ, όπου ο Γενικός Πρόξενος Αλέξανδρος Ιωαννίδης, ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ μίλησε για την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας του Ελληνισμού, στις δύσκολες στιγμές της χώρας, ενώ μίλησε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Αντώνης Αρτεμάκης.

Οι εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου έκλεισαν χθες με δεξίωση στην Παμμακεδονική Ενωση, όπου έγιναν ομιλίες παρουσία της Ελληνικής Ομογένειας.

Στο μεταξύ, με δοξολογία στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία της Οττάβας, κατάθεση στεφάνου και παρέλαση ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις στην Καναδική πρωτεύουσα. Μετά τη δοξολογία ο πρέσβευτής της Ελλάδας στον Καναδά Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και το μήνυμα του Υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για την 25η Μαρτίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο κέντρο της πόλης, από τον Ελληνα πεσβευτή Γεώργιο Μαρκαντωνάτο, τη γερουσιαστή, Anne Cools, τον ομοσπονδιακό βουλευτή Royal Galipeau, τον επικεφαλής της καναδικής αστυνομίας της Οττάβας Charles Bordelau, εκπροσώπους των καναδικών Αρχών και σωμάτων ασφαλείας, τον εκπρόσωπο των απομάχων Δημήτρη Μακρή, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Οττάβας, Νικόλαο Λάφκα καθώς και από εκπροσώπους ομογενειακών συλλόγων.

Ακολούθησε παρέλαση και έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο δημαρχείο της Οττάβας, με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Καναδά, και αμέσως μετά έγινε τελετή στον χώρο του δημαρχείου με ομιλίες εκπροσώπων των Ελληνικών και των Καναδικών αρχών, απαγγελία ποιημάτων και επίδειξη ελληνικών χορών από Ελληνικής καταγωγής, μαθητές της Οττάβας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση, που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα στους χώρους του δημαρχείου προς τιμήν των Ελλήνων και Καναδών, που συμμετείχαν στους εορτασμούς.

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου γιορτάστηκε με λαμπρότητα και στο Μόντρεαλ. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη δοξολογία στον Ναό του Ευαγγελισμού προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καναδά κ. Σωτηρίου, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στο θρησκευτικό μήνυμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, αναλύοντας τη σημασία της αναγγελίας της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους απο το προπατορικό αμάρτημα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νικόλας Σιγάλας, ο οποίος πέραν της ανάγνωσης του μηνύματος του ΥΠΕΞ, επισήμανε την ανάγκη για ομοψυχία και ομόνοια κατά τις δύσκολες στιγμές της πατρίδας, αναφέροντας:

“Πατρίδα είμαστε όλοι εμείς: οι ξενιτεμένοι κι οι εγχώριοι, οι απογοητευμένοι, οι αδικημένοι και οι δικαιωμένοι, οι αγανακτισμένοι, οι περιθωριοποιημένοι, οι εγκλωβισμένοι, οι απαισιόδοξοι και οι ικανοποιημένοι, οι ρεαλιστές, οι ιδεαλιστές, οι φοβισμένοι και οι ανένδοτοι, οι μνημονιακοί και οι αντί, οι ευρωπαϊστές και οι ατλαντιστές. Είμαστε όλοι Έλληνες. Να κοιταχτούμε μια τελευταία φορά στον καθρέπτη, για να αντικρύσουμε την αλήθεια και να αναμετρηθούμε με την πραγματικότητα. Η Πατρίδα είναι όρθια, και δίνει αγώνα επιβίωσης. Μας χρειάζεται όλους, δυνατούς, αποφασισμένους και ενωμένους. Μας καλεί”.

Ακολούθησε μεγαλειώδης παρέλαση στη λεωφόρο Ζαν Ταλόν, με τις γαλανόλευκες να κυματίζουν. Στην παρέλαση συμμετείχαν τα ημερήσια και συμπληρωματικά σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι, ο σύλλογος βετεράνων, ο σύλλογος των αγωνιστών του ΕΑΜ, αγήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας του Κεμπέκ. Την παρέλαση παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου που συνέρρευσαν απο όλα τα σημεία της πόλης για να δώσουν δυναμικά το “παρών” στις εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου. Τελετάρχης ήταν ο γερουσιαστής Λίο Χουσάκος, αντιπρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά.

Παρόντες στους επετειακούς εορτασμούς, ήταν ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τρουντό, ο επαρχιακός βουλευτής Τζέρρυ Σκλαβούνος, η δήμαρχος της περιοχής Ανί Σαμσόν, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νικόλας Παγώνης, και πλήθος ηγετικών στελεχών της Ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ.

Το Σάββατο κατατέθηκε στεφάνι, στη μνημείο των πεσόντων στην περιοχή του Λαβάλ, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στην ΕΚΜΜ, παρουσία πολλών Ελλήνων της παροικίας.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων έκλεισε χθες βράδυ με μεγάλη πανομογενειακή δεξίωση στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο, οικοδεσπότες της οποίας ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Νικόλας Σιγάλας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Νικόλας Παγώνης.

NO COMMENTS

Leave a Reply