Ανάνηψη βρέφους ομογενή με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια

Ανάνηψη βρέφους ομογενή με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια

Τα πρώτα του γενέθλια ετοιμάζεται να γιορτάσει το παιδί ομογενούς στον Καναδά, το οποίο είχε παρουσιάσει οξεία καρδιακή ανεπάρκεια και ανένηψε, παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη συνδεδεμένο στη συσκευή τεχνητής καρδιάς «Μπέρλιν Χαρτ», εν αναμονή καρδιακού μοσχεύματος.
Ο μικρός Παναγιώτης Μπαλτζής μπήκε στο Νοσοκομείο Παίδων του Μόντρεαλ στις 18 Δεκεμβρίου, όταν σε ηλικία 5 μηνών οι γονείς του παρατήρησαν πως δεν αναπτυσσόταν κανονικά.
Όταν ένας παιδοκαρδιοχειρουργός ενημέρωσε τους γονείς, ότι το βρέφος βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο, εκείνοι νόμισαν ότι μπέρδευε το δικό τους παιδί με κάποιο άλλο.
Ωστόσο, το βρέφος είχε έντονη ταχυκαρδία και διαγνώστηκε με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Στις αρχές Ιανουαρίου οι γιατροί ζήτησαν εσπευσμένα από τους γονείς να αποφασίσουν αν θα το βάλουν σε τεχνητή υποστήριξη καρδιάς και πνευμόνων. Λίγο αργότερα, ο μικρός Παναγιώτης συνδέθηκε με τη συσκευή τεχνητής καρδιάς, γνωστή ως Berlin Heart, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Τότε κάτι αναπάντεχο συνέβη. Όπως περιγράφει ο πατέρας του, Αθανάσιος Μπαλτζής, πηγαίνοντας μια μέρα στο θάλαμο του γιου του, ανακάλυψε πως υπήρχαν δύο ενδείξεις καρδιακών κτύπων. Το ανέφερε στο γιατρό και τότε διαπιστώθηκε πως η καρδιά του μωρού άρχισε να χτυπάει πάλι κανονικά.
Μετά από δύο εβδομάδες οι γιατροί παρατήρησαν πως η αριστερή κοιλία του παιδιού άρχισε να δουλεύει κανονικά. Οι γονείς πήραν την απόφαση να αποσυνδεθεί το παιδί από την τεχνητή καρδιά παίρνοντας οι ίδιοι το ρίσκο.
Και η καρδιά του Παναγιώτη λειτούργησε κανονικά. Στο τέλος Ιανουαρίου το αγόρι συνήλθε και η μαμά του το πήρε πάλι στην αγκαλιά της.
Οι γιατροί υποστηρίζουν πως είναι ο νεότερος Καναδός ασθενής που συνήλθε κατ’ αυτόν τον τρόπο, και χαρακτηρίζουν την ανάνηψή του όχι κάτι λιγότερο από ιατρικό θαύμα.
Ο Παναγιώτης παίρνει φαρμακευτική αγωγή για τους ρυθμούς της καρδιάς του και θα χρειαστεί πάλι χειρουργείο σε μερικά χρόνια, αλλά οι γιατροί ευελπιστούν πως το πρόβλημα θα διορθωθεί αποτελεσματικά.
Τα γενέθλιά του είναι στις 29 Ιουνίου.
Πηγή: ana-mpa

NO COMMENTS

Leave a Reply