Η όλο και αυξανόμενη ελληνική κοινότητα του Winnipeg εορτάζει στα πλαίσια του...

Η όλο και αυξανόμενη ελληνική κοινότητα του Winnipeg εορτάζει στα πλαίσια του φεστιβάλ “Folklorama”

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση είχε ως απόρροια την άνθιση του πληθυσμού του Winnipeg.

Folklorama

Η Ελλάδα δέχτηκε τόσο δυνατό πλήγμα από την κρίση τέσσερα χρόνια πριν, που πολλοί Έλληνες επέλεξαν τον δρόμο της μετανάστευσης, ακόμα και όταν αυτό περιλάμβανε την εγκατάλειψη των εύκρατων περιοχών της μεσογείου για να εγκατασταθούν στο Winnipeg.

Η Λία και ο Στέφανος Μπούκης εμφανίστηκαν στο ελληνικό περίπτερο στο Folklorama το 2014. Τον περασμένο Σεπτέμβρη το ζεύγος αντάλλαξε τη παραθαλάσσια βίλα του με ένα σπίτι στη καρδιά της καλλιτεχνικής συνοικίας του Winnipeg.«Χρειαζόμουν λίγη ηρεμία», δήλωσε ο Στέφανος Μπούκης. «Γι’ αυτό προέβην σ’ αυτή τη πράξη».

Η οικονομική αστάθεια το έκανε σχεδόν ακατόρθωτο να φανούν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, εξομολογείται ο ίδιος. Εργάσθηκε για τρεις συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα, μα καθώς το κόστος ζωής εκτοξεύτηκε στα ύψη, η Ελληνική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να μην πράξει αναλόγως παίρνοντας μεγάλο μερίδιο από το εισόδημά του. Αφ’ ής στιγμής ο Μπούκης μετακόμισε στη Manitoba, εγκαινίασε ένα ωδείο και μόλις πριν δύο μήνες αυτός και η γυναίκα του αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι. Μέχρι τώρα, η ζωή στην Manitoba για τη Λία και το Στέφανο είναι υπέρ το δέον ευοίωνη. Πραγματοποιούν εμφανίσεις στο ελληνικό περίπτερο κάθε Πέμπτη και Παρασκευή βράδυ.

Η ελληνική κοινότητα του Winnipeg πήρε τα πάνω της έπειτα από τη κρίση –για πολλούς- και οι ντόπιοι ευελπιστούν οι αριθμοί να συνεχίσουν την ανοδική αυτή τους πορεία. Η ντόπια ελληνική κοινότητα βρίσκεται σε σύμπραξη με το Πρόγραμμα Υποψηφίων Επαρχίας Manitoba, προκειμένου να προσελκύσει ακόμη περισσότερους κατοίκους, από το 2011. Μονάχα την προηγούμενη χρονιά, το πρόγραμμα αυτό συντέλεσε στο να μετακινηθούν 50 οικογένειες στην επαρχία.

Η Άννα και η Ασημένια Πρότσιου βρίσκονται ανάμεσα στις νεώτερες αφίξεις. Βρίσκονται στη πόλη τρεις βδομάδες τώρα, και ήδη λατρεύουν το Winnipeg. «Ο Καναδάς είναι πιο οργανωμένος» , δήλωσε η Άννα Πρότσιου. «Οι άνθρωποι είναι ευγενέστατοι και τα πάντα είναι πιο εύκολα εδώ». Και να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με πολλούς κατοίκους της Manitoba, η Πρότσιου μετράει τις μέρες αντίστροφα για το χειμώνα! Με ενθουσιασμό εκμυστηρεύεται πως «περιμένει να έρθουν τα χιόνια».

NO COMMENTS

Leave a Reply